#skjultbærekraft

Cashewnøtter

Lurer du på hvorfor vi ikke har cashewnøtter på nøttebuffeten vår?

Cashewnøtter har fått et litt dårlig rykte når det gjelder bærekraft. De fleste cashewnøtter som konsumeres kommer fra det afrikanske kontinentet og Vietnam, og frem til for noen år siden jobbet menneskene i cashewnøttproduksjonen under ekstremt dårlige og farlige arbeidsforhold.

Cashewnøtter må skrelles manuelt, og det er mange mennesker i denne produksjonen som ikke har noe annet valg.

For ikke å snakke om den lange reisen disse nøttene har før de ender opp hos deg. Fra Afrika, via Vietnam, og deretter til Øst-Europa for foredling. Disse nøttene har, når de havner hos deg, reist mer enn en norsk backpacker på 90-tallet!

Selv om reisen hovedsakelig skjer med skip og derfor har et lavt karbonavtrykk, ville det vært bedre for alle om produksjon, foredling og prosessering i det minste hadde skjedd på samme kontinent.

Etisk Handel har hatt et prosjekt siden 2017, og har etablert en bærekraftig struktur for blant annet arbeidsforhold og lønnsbetingelser. Coop Norge er et av medlemmene som har bidratt i prosjektet, så neste gang du kjøper cashewnøtter – se etter fairtrade-merket på posen før du legger den i handlekurven.

Dessverre er det fortsatt slik at mange store innkjøpere ikke kjøper sertifiserte nøtter. Vi har derfor valgt å ikke ha cashewnøtter hos oss, før vi får tilgang på sertifiserte varer.

Vi håper at innkjøpere tar flere bevisste valg i fremtiden, slik at vi i løpet av 2023 kanskje kan ha en QR-kode som stolt kan proklamere: NÅ har vi faktisk cashewnøtter på nøttebuffeten vår!

Inntil videre håper vi du nyter vårt store utvalg av andre ting.